1. Díl – Stručný průvodce ovocem

Ovoce

O tom, že ovoce je pro lidské zdraví nezbytně důležité, snad ani není nutné psát. Přinášíme vám pár druhů ovoce a stručný popis obsahu vitamínů a čím je právě to dané ovoce tak výjimečné. Některé druhy ovoce se dají konzumovat i tepelně upravené, avšak při vysoké teplotě ztrácí vitamíny. Proto se snažte konzumovat ovoce čerstvé.

Ananas

Toto tropické ovoce patří mezi důležité zdroje enzymu bromelinu. Ten ovlivňuje zásobování těla proteiny a štěpí bílkoviny. Ananas dále obsahuje draslík, železo, vápník, hořčík, zinek, fosfor. Pomáhá v boji s infekcemi močového měchýře a také slouží jako prevence srdečního onemocnění.

Třešně

Už jako děti jsme šplhali po stromech jako veverky a sbírali rovnou do pusy třešně. Ty obsahují draslík, betakarotén, který pomáhá snižovat riziko rakoviny. Dále je to křemík, železo, jód – ovlivňující bolesti páteře a štítnou žlázu, fosfor, zinek, vápník a řadu vitamínů A, B, C, E, P. Třešně také snižují krevní tlak, regulují tělesnou hmotnost a napomáhají při ateroskleróze, chudokrevnosti i při zácpě. To si určitě z dětských výletů budete pamatovat také, že vás takový lup třešní prohnal víc než hlídač.

Jahody

Lahodné ovoce, které milují hlavně děti. Jahody mají velké množství vitamínu C. Obsahují nemalé množství železa a draslíku, významné látky na tvorbu krve, dále mangan, který příznivě ovlivňuje zažívání. Dále podporují mozkovou funkci a mají mírně afrodiziakální účinky – obzvlášť u mužů. Ovlivňují totiž tvorbu testosteronu.

Broskev

Šťavnaté a chutné ovoce, které působí na vylučování a díky tomu, že obsahuje kyselinu listovou, má i lehce projímavý účinek. Vitamin K pomáhá přispívat ke správné srážlivosti krve. Broskev v sobě ukrývá draslík, zinek, železo, vápník, hořčík i bioflavonoidy, které působí, jako prevence rakoviny.

Fotografie publikována se svolením Public Domain Dedication http://all-free-download.com/free-photos/

Gábina (76 Příspěvků)



Můžete zanechat odpověď, nebo zpětný odkaz z vašich vlastních stránek.

Napsat komentář