2.Díl – Stručný průvodce ovocem

vitamíny

Ovoce patří mezi přírodní zdroje ochranných látek, které naše tělo potřebuje denně pro své zdraví. Je důležitým prvkem, který nesmí chybět v našem jídelníčku. Potřebují ho jak děti pro svůj růst a vývoj, tak dospělí. Ovoce dodává tělu vitamíny a působí zároveň jako prevence některých civilizačních chorob. Přinášíme vám druhý díl průvodce ovocem.

Hroznové víno

Teď na chvíli zapomeňte na příjemný večer u sklenky vína. Povíme si také o jiných vlastnostech hroznového vína, než že umí způsobit ve zkvašeném stavu pořádnou kocovinu. Hroznové víno do těla dodává vitaminy skupiny B. Hroznový cukr, který je v tomto ovoci přítomen, má příznivý vliv na regeneraci mozkových buněk. Draslík zase ovlivňuje srdeční činnost, výměnu vody v těle a také dýchání. Tmavé odrůdy hroznového vína obsahují antioxidanty, které chrání organismus proti rakovině.

Hrušky

Obsahují nezanedbatelné množství vitaminu B a důležité vlákniny. Obsahují přes 80 % vody, která svižně přivádí živiny do střev a tím je pomáhá čistit. Glukóza zase dodá energii, která tlumí stres. Mimo pektinu, škrobu, tříslovin, zinku, jódu, mědi, provitaminu A mají značné množství močopudného draslíku.

Švestky

Opět na chvíli zapomeneme na švestky v tekutém stavu a povíme si něco o jejich vlivu na naše zdraví. Jsou zdrojem vitaminu H (biotin), který je nezbytný pro správnou látkovou výměnu, dále pro pokožku, vlasy i nehty. Vitamin B12 je důležitý pro tvorbu krve. Vitamin E pomáhá chránit buňky před poškozením a funguje jako prevence rakoviny i kardiovaskulárních chorob.

Granátové jablko

Je staré jako svět sám a přisuzuje se mu symbol plodnosti, úrodnosti a blahobytu. Mnoho lidí si granátové jablko spojuje s Adamem a Evou. Ovšem faktem zůstává, že jde o ovoce bohaté na uhlohydráty – důležité pro krevní oběh a na vitaminy B, C a K. Využívá se především šťáva, ze které se připravují džusy, koktejly i orientální nealkoholický šerbet. Určitě vám neunikla ani nejčastější používaná ingredience barmanů – Grenadina. V Asii se například plod užívá jako koření.

Fotografie publikována se svolením Petr kratochvil http://all-free-download.com/free-photos/

Gábina (76 Příspěvků)



Můžete zanechat odpověď, nebo zpětný odkaz z vašich vlastních stránek.

Napsat komentář