Nový trend – syrová strava

syrová strava

V poslední době je velmi populární konzumace syrové stravyanglicky raw food. Zařazují se zde potraviny, které nebyly zpracovány tepelně, nebo při zpracování byla použita teplota maximálně 42°C. Syrová strava je díky tomu bohatá na vitamíny, enzymy, vlákninu, minerály i antioxidanty, které jsou pro tělo důležité. Možná vás překvapí, kolik výtečných jídel se dá připravit z ovoce, zeleniny, oříšků i semínek. Se správnou volbou koření si můžete připravit výborné špagety či lasagne. Najdete zde i syrové náhražky za sýr, mléko, chléb, pomazánky, zmrzlinu, zákusky. Velká dávka vitamínů i minerálů představuje zároveň způsob, jak si vyléčit například různá chronická onemocnění. Zdravotní problémy mohou vznikat nedostatečnou životosprávou a absencí správných živin.

Co nastane při konzumaci syrové stravy?

Mohou vám opět začít růst vlasy, zmizí astma, atopický ekzém, přestanou bolet klouby, štěpit nehty a vytvářet akné. Lépe zvládnete stres, budete efektivnější, více soustředěnější a bystřejší. Může vás napadnout, že v syrové stravě chybí bílkoviny? Věděli jste, že například takové avokádo je nejpřirozenější bílkovina pro lidský organismus? A to i pro těhotné a kojící maminky. Jak si na tom stojí sacharidy? Člověk musí přece konzumovat velké množství ovoce: cukrů. To je sice pravda, ale jedná se o cukry přírodní a pro naše tělo přirozené. Mimo jiné všechny druhy sacharidů, které organismus potřebuje, se nachází v rostlinné stravě.

Přirozené hubnutí

První fakt, který zaznamenáte, je znatelný úbytek váhy. Organismus se zbaví nepotřebného tuku. A co zdravé tuky? Na syrové stravě nepřiberete, protože se vyhnete přepáleným a vařeným – mrtvým tukům. Ty jsou navíc při velké teplotě karcinogenní. Usmažit si brokolici i v tom nejlepším rostlinném oleji neznamená, že do sebe dostanete to nejkvalitnější, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Díky syrové stravě do těla dostanete ty nejzdravější tuky, které tělo potřebuje: z oříšků, z avokáda, ze semínek.

Odpadne vám vaření, přibude míchání a sekání

Lidé vyznávající tento životní styl sice nevaří, zato mixují, porcují, míchají, sekají a suší: jen do 42°C, aby se nezničily potřebné vitamíny a enzymy. Výhodou je, že uspoříte za elektřinu a nachystat jídlo bude vyžadovat kratší čas.

Na kolik vyjde takové stravování?

Když si odečtete náklady na provoz sporáku, které dělají zhruba 500,- Kč za měsíc (2x za den teplé jídlo), tak vás už určitě napadne, že konečné číslo není rozhodně nějak zastrašující. To nepočítáme peníze, které si ušetříte, když nebudete muset platit léky a ostatní výlohy léčby spojené s nezdravým stravováním.

Jak a kdy začít?

Je velmi důležité věnovat pozornost správnému načasování a také poměru. Naučit se vnímat své tělo, co vám říká, protože si samo řekne, co potřebuje. Díky syrové stravy, začnete být vnímavější ke svému tělu. Člověk se navrací k přirozenosti a s tím je spojená i psychická stránka. Každému může vyhovovat zcela něco jiného. A je mnohem lepší zkoušet a hledat ten svůj ideál a spokojenost. Než zůstat u něčeho, co nám nevyhovuje, a jen si stěžovat na problémy. Každý si musí najít tu svou cestu, kterou bude považovat za nejlepší. Ať už v životě či stravování, od kterého se veškerý komfort odvíjí.

-zdroj obrázku: http://www.vegan-raw-diet.com.

Korektura: Jana

Gábina (77 Příspěvků)



Můžete zanechat odpověď, nebo zpětný odkaz z vašich vlastních stránek.

Napsat komentář